Home 2022 juli 10 Søndagstanker 10.07.22 – Sommerrefleksion

Søndagstanker 10.07.22 – Sommerrefleksion

Søndagstanker …

 

For mange er det lige nu ferietid – eller også venter den om hjørnet. Men uanset om man har ferie eller ej, så er verden bare lidt anderledes på denne tid af året. Vanerne og rutinerne kører ikke helt så stramt som ellers, og det er faktisk virkelig sundt.

Det giver anledning til refleksion … til at mærke sig selv og til at overveje om der er brug for ændringer i livet.

Meget af det vi gør, spiser, siger og tænker – gør vi jo fordi vi plejer. Fordi vi ikke hver eneste dag kan stå op og genopfinde den dybe tallerken. Det er helt nødvendigt, at vi kan tage den fra i går – vaske den af – og genbruge den, altså i overført betydning.
Og det er på mange måder helt fantastisk at gøre det.

Men lige netop nu hvor sommeren hviler over landet og hvor det er lyst stort set døgnet rundt, så er det altså meget godt lige at få reflekteret over helheden i livet.

Hvad har jeg egentlig lyst til?
Hvad ville være rart at tilføre mit liv?
Hvad ville være rart at redigere ud af mit liv?
Hvad har jeg brug for mere af?

 

Ikke fordi der skal ske revolutioner over natten … men fordi livet jo er én lang skabelsesproces. Det er hele tiden i bevægelse og vi har hele tiden mulighed for at modellere på det.
som en kunstner, som med jævne mellemrum træder et skridt tilbage og betragter sit værk lidt på afstand. Måske lader han det stå et par dage … kredser omkring det. Betragter det fra alle vinkler.
På alle tider af døgnet. Drejer det lidt så lyset falder anderledes.

Giver sig tid, og tilfører så noget nyt … maler noget af det gamle over osv.

En kunstner giver sig tid. Det er en sanselig proces … Han eller hun skynder sig ikke bare at male noget, og sætter sig ned og hulker, hvis det ikke blev som forventet i første omgang .. Måske bliver der taget et nyt lærred frem, eller en ny lerklump.
Måske er det i virkeligheden først der det rigtige arbejde begynder. Når der er en grundform man kan modellere ud fra. Arbejde med. Forme. Forandre … skabe. Prøve sig frem igen og igen.

Lære af sine fejl. Erfare. Forfine sine evner. Bruge materialet som allerede ER, i stedet for at gå i baglås over, at det skal være et helt bestemt materiale, ellers kan det slet ikke lade sig gøre at skabe kunst – overhovedet!

En kunstner – hvad end det er en maler, skulptør, designer, arkitekt, musiker, forfatter, juveler … hele banden … Uanset hvad … så handler det om at skabe. Det er for mange en livslang proces. En måde at være til på. Det handler ikke bare om at skabe det perfekte kunstværk, og så gå på pension. Formålet er selve skabelsen. Ligesom det er med livet selv.

 

Ligesom det er med vores egne liv. Dit og mit. Og naboens. Og alle de andres.

Og sommeren er for mig at se helt perfekt til at træde dette skridt tilbage. Smage på saucen og blive inspireret til fornyelse og forandring.

Hvad vil jeg gerne?
Hvad vil jeg hellere?
Hvad har jeg lyst til?

Jeg ved godt, at jeg plejer at have lyst til nogle bestemte ting … men jeg har jo forandret mig på det år som er gået siden sidste sommer … så holder det stadig stik?

Er jeg i virkeligheden blevet mæt at lakridsis, og har langt mere lyst til citronsorbet nu?
Og tør jeg at kaste mig ud i det? Har jeg i virkeligheden fået lagt alt for meget identitet i den der lakridsis, således at det er den der vælger mig – og ikke omvendt?

Hvis den der refleksion eller inspiration er svær at få fat på, så ved jeg hvad der kan være en stor hjælp.
At sætte sig på en anden plads og spise sin mad. Om på den anden side af bordet …

Det samme gælder, hvis en relation er kørt lidt fast. Så byt pladser ved middagsbordet.
Det kan lyde af så lidt, og det er desuden meget besværligt, og hvad skulle det overhovedet hjælpe, når nu det altid er HAM den er gal med …

Men altså … det er sådan lidt magisk. Prøv ad … når nu vi er her alligevel. Virker det ikke, så flyt tilbage på den gamle plads. Det er jo gratis – så der sker i hvert fald ingen skade ved det.

Men helt biologisk sker der jo det, at hjernen registrerer nogle andre ting end den plejer … og det sætter faktisk gang i noget på øverste etage .. .som kan vise sig at være præcis den ledetråd du manglede.

 

 

Kh June

/* ]]> */